CORSO CLASSICS bouwt mee aan Bloementapijt Brussel

CORSO CLASSICS bouwt mee aan Bloementapijt Brussel

400.000 DAHLIA’S IN BLOEMENTAPIJT BRUSSEL, 12-15 AUGUSTUS

Na bijna vier jaar afwezigheid ligt er komend weekend opnieuw een groot bloementapijt op de kasseien van de Brusselse Grote Markt. En dit jaar met een recordaantal aan dahlia’s: 830 bakken goed voor meer dan 400,000 dahlia’s. Dat is 1/3e van het tapijt!

Een tekort aan de traditioneel gebruikte begonia’s én de voorspelde hitte zorgen ervoor dat de sterkere dahlia massaal verwerkt wordt in het tapijt. De dahlia’s worden zo laat mogelijk geplukt op de bloemenvelden van Blankenberge, Dendermonde en Loenhout om ze zo vers mogelijk te houden. In het bloementapijt zullen 8 verschillende Dahlia soorten in 5 kleuren (wit, geel, oranje, rood en paars) verwerkt worden. De dahlia’s worden door vrijwilligers van Bloemencorso Blankenberge, Bloemencorso Sint Gillis Dendermonde en Bloemencorso Loenhout gelegd. De drie mooiste corso’s van Vlaanderen.

Geschiedenis:
Voor het ontstaan van het Brusselse bloementapijt moeten we terug naar 1970. Toen bezochten 2 schepenen van de stad Brussel, mevrouw Van Den Heuvel en meneer De Rons het bloementapijt in Oudenaarde. Zij vonden dat Brussel ook zo een evenement moest krijgen en een jaar later was het eerste bloementapijt op de Grote Markt al een feit, naar een ontwerp van Etienne Stautemas. Een uitzonderlijke gebeurtenis toen, want de Grote Markt was toen nog gewoon een… parking!
Als eerbetoon aan Etienne Stautemas reconstrueert het Bloementapijt van Brussel 2022 het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.

Programma:
🌸 Het Bloementapijt wordt vrijdag 12 augustus tussen 07.00 en 16.00 uur opgebouwd.
🌸 De officiële opening met klank- en lichtspel vindt diezelfde dag plaats om 22.00 uur.
🌸 Ook de twee dagen erna is dit spektakel telkens ’s avonds te zien tussen 21.00 en 23.00 uur (elke 30 minuten).
🌸 De Grote Markt is gedurende het hele evenement vrij toegankelijk.
🌸 Tickets voor een panoramisch uitzicht vanaf het balkon van het stadhuis kosten 7 euro (gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar) per persoon.

📸 © Bloementapijt Brussel, 1971